tisdag 31 mars 2009

Ägglatte!



Låt er inte skrämmas av namnet... mmm ägglatte. Ibland vill jag nästan dricka ägglatte till både frukost lunch och middag. Igår efter att jag sovit alldeles för lite på natten piggade jag upp mig med ägglatte till tidig frukost, förmiddagsfika och till middag. Det är min stående frukost hur som helst, en enorm kopp ägglatte, nästan en halvliter brukar det bli. Hela frukosten i en mugg! När jag inte har tid eller är sugen på att dricka 0,5 l brukar jag spara hälften i en termosmugg. Jättebra att ha med sig i väskan!

Såhär gör jag varje morgon:
Slår på vattenkokaren och kokar upp vatten. Samtidigt brygger jag kaffe, i min lilla bryggare blir det ungefär 2 dl kaffe. När jag satt på kaffet tar jag fram en skål/bunke, knäcker två ägg och har i några klickar smör, 30 g kanske. Och glöm inte det viktigaste! Jag brukar glömma det, men krydda med kanel! Jättegott! Man kan säkert ha andra kryddor också. När vattnet kokat upp tar jag fram elvispen, slår på nån deciliter vatten på äggen och smöret vispar. Det brukar gå ganska snabbt att få det flytande och lite skummigt, jag brukar slå på vattnet lite i taget tills det är kanske 3 dl, och vispa tills det är härligt skummigt. Sen häller jag upp äggmjölken i muggen och häller på kaffet.

Alltså:
2 ägg
30 g smör
3 dl hetvatten
2 dl kaffe

Framför allt sjukt gott men också nyttigt och billigt.
83% fett, 16% protein och 1% kolhydrat. För 4-5 kronor frukosten!

1 kommentar: